Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Specifiek voor dit instituut, omdat de visie en de inhoud van de opleiding me erg aanspreken, het voor mij lekker dichtbij is en omdat het goed voelt.Linda Buelens
Het kennismakingsgesprek met Andine heeft voor mij de doorslag gegeven. Mijn vorige opleidingen heb ik een stuk verder weg, in Amsterdam en Den Haag gedaan, en ik wist eerder niet dat er op maar 8 km afstand een opleidingsinstituut zat dat een 4-jarige HBO opleiding hypnotherapie aanbiedt.
Maar ook omdat ik mijn kennis wilde verbreden én verdiepen om zo mijn cliënten nog beter te kunnen helpen en een meer ‘officiele’ status als hypnotherapeut te krijgen. Het feit dat ik dan geen btw meer hoef af te dragen, is overigens ook wel lekker.

Wat vind je tot nu toe het leukst?
Pff, lastige vraag. Als vierdejaars heb ik wel alle vakken al afgerond, ben zelfs al geslaagd voor mijn praktijkexamen, alleen mijn scriptie moet ik nog inleveren.
De opleiding heeft naast de verplichte vakken voor de PSBK en de basis hypnose, hele gave vakken zoals moderne hypnotherapie, voice dialogue, kindertherapie, reïncarnatietherapie. Bovendien kun je er ook nog voor kiezen om een specialisatie te doen. Ik heb gekozen voor systemisch werk.
Kortom: te veel leuke vakken om allemaal op te noemen. Vooral het vele oefenen en het groepsgevoel wat er onstaat, na 4 jaar intensief te hebben samengewerkt, vind ik heel fijn.

En wat minder?
Tegen medische basiskennis zat ik van te voren een beetje aan te hikken. Ik dacht dat dat echt zo’n vak was om vanbuiten te leren. De werkvormen waarin de lessen werden gegeven maakte het echter leuk, afwisselend en leerzaam. Er was veel ruimte voor eigen inbreng en natuurlijk was het nog steeds veel stof om te leren.

Beantwoordt het aan je verwachting?
Het heeft voor veel verdieping en verbreding van mijn kennis en vaardigheden gezorgd, en in de afgelopen 4 jaar heb ik ook bij mezelf weer allerlei kunnen aanraken en oplossen. Ik ben heel
tevreden met wat het me heeft opleverd.

Wat zou je liever anders zien?
Geen idee.

Wat vind je van de opbouw van de lessen?
De opbouw is prima. Sommige vakken zijn zo interessant dat ik daar graag meer van zou willen. En dat kan, maar daar zijn specifieke opleidingen voor. Ik ben vaak heel hebberig als het om kennis gaat ;)

Zijn er ook moeilijke modules voor je?
Levenslooppsychologie, transactionele analyse en schematherapie vond ik de moeilijkste modules.
Waarschijnlijk omdat het nieuwe vakken voor me waren en het niet de makkelijkste materie is om bij cliënten toe te passen. Reïncarnatietherapie omdat de aangeboden lesstof gigantisch was, terwijl we aan de andere kant geen reïncarnatietherapie mogen toepassen.

Wat zou helpen om deze je meer eigen te maken?
Waarschijnlijk meer lesuren en meer oefenen of een specialisatie van maken (samen met moderne hypnotherapie). Niet met levenslooppsychologie, dat waren best veel lesuren, maar is een verplicht vak.

Wat mag er volgens jou wel uit het lesrooster? En wat moet er nog in volgens jou?
Als er al iets zou moeten veranderen, dan denk ik dat ik bij de basisvakken die specifiek met communicatie, taal en hypnose te maken hebben het aantal lesuren zou uitbreiden én de vakken waar we korter kennis mee hebben gemaakt en die op zich al een opleidingsrichting zijn, als specialisatie zou aanbieden.

Hoe vind je het werken met de OLO?
Heel eerlijk? Ik vond de vorige leeromgeving, de ELO verschrikkelijk en moet ook aan de OLO erg wennen. Ik neem niet de tijd om me in het systeem te verdiepen. Maar voor iemand die gewend is om roosters, lesstof, boekenlijsten en cijferlijsten op papier of per mail te krijgen, kan ik redelijk mee. Ik moet wel en alles went…

En hoe gaat de communicatie met de docenten.
Dat gaat over het algemeen prima. We zijn allemaal anders, en dat is prima.

Wat zou je met deze opleiding willen gaan doen?
Ik ben 1 februari van dit jaar volledig zelfstandig ondernemer geworden en ga dus lekker aan de slag met cliënten in mijn eigen praktijk Leef Leer Lach Hypnotherapie en coaching in Valkenswaard.

Ben jij jezelf al tegengekomen in deze opleiding. Zo ja, hoe?
Natuurlijk ben ik dat, en dat is ook heel normaal. In mijn optiek een heel normaal proces dat parallel loopt met de opleiding. Je leert veel over jezelf en dat is niet altijd leuk, maar wel heel nuttig en heilzaam.

Welk cijfer zou je de opleiding geven en waarom?
Een 7 vind ik wel een mooi punt. Het hoeft niet perfect, maar kan altijd beter!

Welk vak boeit jou het meest?
Kan niet kiezen. Er zijn zoveel boeiende vakken en ik zei het al, ik ben heel hebberig wat kennis betreft. De vakken die ik sowieso graag nog een keer zou willen herhalen om er meer uit te halen zijn transactionele analyse en moderne hypnotherapie. Ik merk dat die methodiek ook goed bij me past.

Vind je de opleiding in zijn geheel leuk? En wat vind je van 4 jaar leren?
Daar kan ik volmondig ja op zeggen. Het is een pittige opleiding waar je wel wat voor moet doen. En achteraf zijn 4 jaar zo voorbij, maar het gezegde ‘de laatste lootjes wegen het zwaarst’, klopt helemaal.

Heb je ook andere scholingen of specialisaties bij HypenZo gevolgd? En kun je daar wat over vertellen?
Ik heb systemisch werk, ademwerk basis en chakrakleur diagnostiek extra gedaan. Het volgen van deze modules heeft er mede voor gezorgd dat ik me veel bewuster ben geworden van mijn ‘voelsprieten’ en dat ik durf te vertrouwen op mijn gevoel en intuïtie. Ik ben doorgaans een heel nuchter persoon en zien c.q. ervaren is geloven, maar merk dat ik steeds meer opensta voor  wat er nog meer allemaal mogelijk is.
Tijdens een intake bij de chakrakleur diagnostiek, toen we met de wortelchakra bezig waren, kreeg ik het zo benauwd dat ik de ruimte zelfs even moest verlaten. Later bleek dat de cliënt bij haar geboorte bijna gestikt was omdat ze de navelstreng om haar hals had. Was best een beetje eng.

Heb je nog plannen om je te gaan specialiseren?
Ik vind hypnotherapie op zich al een mooie specialisatie in de psychosociale zorg. Thematieken zoals angsten en fobieën, pijnvermindering (zowel fysiek als mentaal), lekker in je vel zitten in de breedste zin, vind ik mooi om mee te werken. Mijn scriptie gaat over emetofobie, angst voor braken, dus daar weet ik veel van en heb ik een werkwijze in ontwikkeld.
Kennis vergaren zal ik altijd blijven doen, is gewoon té leuk om niet te doen en er staan al een aantal trainingen op mijn verlanglijstje. Eerst maar eens deze opleiding afronden, dan alle boeken die ik verzameld heb maar eens lezen, mijn praktijk verder uitbreiden en dan zien we wel weer.
HypenZo is lekker dichtbij en redelijk geprijst, dus wie weet treffen we elkaar daar.

Warme groet,
Linda Buelens – psychosociaal lichaamsgericht hypnotherapeut

HypenZo is aangesloten bij: