Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Toen ik een geschikte opleiding voor hypnotherapie zocht stond HypenZo wel op mijn shortlist, maar niet bovenaan. Ik vond de website een
beetje vaag, er was geen brochure - ik had weinig om me een beeld te vormen
wat HypenZo onderscheidde van andere scholen. Maar een persoonlijk gesprek met Andine veranderde de zaak. En daarnaast bleek hun lesrooster het best te combineren met mijn fulltime baan. Vanuit Amsterdam is het wel een behoorlijk stukje rijden maar het bleek de juiste keus voor me. De sterkste punten van HypenZo vind ik de grote verscheidenheid aan vakken en de vele docenten,
die ook nog eens erg goed zijn.
Wat vind je tot nu toe het leukst?
Hypnose, psychologie en het onderbewuste interesseren me al jaren, en een aantal van de lesboeken had ik al gelezen uit persoonlijke belangstelling. Het is erg leuk om over die onderwerpen nu echt meer te leren en er praktisch mee bezig te zijn en te oefenen.
Om er echt iets mee te gaan doen. Daarnaast is het gaaf om met je klasgenoten binnen vier jaar een enorme ontwikkeling door te maken, ervaringen te delen en van elkaar te leren.
En wat minder?
De vakken van Psychosociale basiskennis (PSBK) trokken me iets minder, maar ze zijn wel ontzettend nuttig.
Levenslooppsychologie had wel een paar erg interessante elementen en ik vond de lessen van docent Toon Verberne erg onderhoudend, maar als geheel miste het vak me een beetje. Wat hierbij ook meespeelt was de gigantische hoeveelheid werk en tijd die in de opdracht ging zitten.
Beantwoord het je verwachting?
Ja, voor het grootste deel wel.
Wat zou je liever anders zien?
In enkele gevallen hebben we wel eens heel erg lang moeten wachten op de beoordeling van een opdracht. Dat vond ik jammer. Als je veel tijd en energie in een opdracht hebt gestoken wil je liever niet vier maanden of langer wachten op feedback. Maar gelukkig waren dat uitzonderingen.
Wat vind je van de opbouw van de lessen?
Die vind ik prima. Sommige vakken zijn verspreid over 2 jaar, zoals TA en Jungiaanse therapie. Dat werkt goed, want dan kunnen dingen een tijdje inzinken voordat er dieper op in wordt gegaan. Ook zijn de vakken voor PSBK uitgespreid over alle vier jaren en omdat dit vaak best pittige vakken zijn is dat geen overbodige luxe. Wel top dat die vakken geïntegreerd zijn in de opleiding en dat je PSBK niet ergens extern hoeft te gaan volgen. Hierdoor kun je al die opdrachten gewoon met je eigen klasgenoten doen.
Zou je dit liever anders zien?
Ik denk dat meer vakken uitgespreid zouden kunnen worden, in plaats van ze in 1 lesweekend te geven.
Zijn er ook moeilijke modules voor je?
Echt ingewikkeld is het allemaal niet. Maar sommige dingen hebben langer tijd nodig om te landen, zoals bij Transactionele Analyse en schematherapie. Moeite heb ik vooral als iets me wat minder interesseert. Medische basiskennis vond ik daardoor best pittig.
Wat zou dan helpen om deze je meer eigen te maken?
Niets, want aan de docent lag het niet. De lessen en de begeleiding waren echt heel goed. Het was gewoon even doorzetten en dat hoort er ook bij.
Wat mag er volgens jou wel uit het lesrooster? En wat moet er nog in volgens jou?
Emotioneel lichaamswerk vond ik leuk, maar dat zou voor mij ook als bijscholing mogen. Verlieskunde en Reïncarnatietherapie worden na dit jaar kennelijk niet meer aangeboden, maar ik ben blij dat ik die nog heb kunnen volgen. Werken met deelpersoonlijkheden in trance zou ik graag als aparte module zien.
Hoe vind je het werken met de OLO?
Ik heb wel eens moeite om dingen te vinden en aan het gemor in de klas te horen ben ik daarin niet de enige. De structuur is niet altijd even duidelijk. Notificatiemails krijg ik niet of nauwelijks. Nieuwe berichten zijn niet altijd vetgedrukt in het dashboard en vallen dan niet op. Het rooster is soms niet up-to-date of er staan verkeerde data. Het kan dus nog wel een stuk beter.
En hoe gaat de communicatie met de docenten?
Dat gaat prima. Iedereen is goed benaderbaar en ik vind de inzet van de docenten over het algemeen echt heel goed.
Wat zou je met deze opleiding willen gaan doen?
Behalve hypnotherapie met cliënten wil ik ook onderzoek doen naar combinatiemogelijkheden met andere deelgebieden. Ik heb een tijd lang gewerkt met technieken als biofeedback en neurofeedback en wil onderzoeken hoe hypnotherapie daarmee is te combineren.
Ben jij jezelf al tegengekomen in deze opleiding? Zo ja hoe?
Ja, en ik had niet anders verwacht. Deze opleiding is voor mij voor een deel ook een stuk persoonlijke ontwikkeling, een kans om je oude rommel op te ruimen, om achterhaalde denkbeelden bij te stellen. Ik zou het niet anders willen.
Wel cijfer zou je de opleiding geven? En waarom dit cijfer? Wil je dit toelichten?
Een 7,5. Er is zeker ruimte voor verbetering maar ik vind dit gewoon een hele fijne opleiding.
Hoe vind je de coördinator van de opleiding?
Jenny doet het prima.
Wat zou je tegen het bestuur willen zeggen?
Graag meer lesuren voor basishypnose. Dat ene weekend basishypnose in het eerste jaar is echt te weinig. Aanvullende technieken werden later in andere vakken wel kort behandeld, maar voor mij te weinig. Dit zijn wel de basistools van een hypnotherapeut en die moet je gewoon goed beheersen. Bij mezelf merkte ik veel verbetering toen ik in het 2e jaar een aanvullende cursus voor hypnose deed buiten HypenZo. Maar dat zou niet nodig moeten zijn.
Welk vak boeit jou het meest? En waarom?
Regressie spreekt me het meest aan, met alles wat daarbij komt kijken, zoals innerlijk kindwerk, werken met persoonlijkheidsdelen en ook reïncarnatietherapie. Met het werken met bruggen kun je snel bij lading komen en als je daarmee aan het werk gaat gebeuren er echt interessante dingen. Transactionele analyse was voor mij een grote verrassing, maar dat kwam ook voor een deel door de docent, Erik Bouwmans. Het ontdekken van stoppers, drivers en schema's was voor mij hard werken want op die manier had ik nooit naar mezelf gekeken. Soms voelde ik me net een archeoloog die opgravingen deed in allerlei oude lagen van zijn persoonlijkheid. Het ging allemaal niet vanzelf maar leverde wel heel veel op.
Vind je de opleiding in zijn geheel leuk? En wat vind je van 4 jaar leren?
Ja, deze opleiding is ontzettend leuk en voor mij is 4 jaar niets teveel.
Heb je ook andere scholingen of specialisaties bij HypenZo gevolgd? Kun je daar meer over vertellen?
Op HypenZo heb ik tot nu toe maar 1 bijscholing gedaan, Regressie voor gevorderden. Daarbuiten heb ik er al meerdere gedaan: Werken met persoonlijkheidsdelen in trance, Ericksoniaanse hypnotherapie en een aanvullende cursus voor basishypnose en regressie bij Omni. Ik vind het aanbod van bijscholingen op HypenZo de laatste tijd erg verbeterd, maar dit jaar had ik maar weinig gelegenheid om daar iets mee te doen. Hopelijk volgend jaar.
Heb je nog plannen om tijdens of na deze opleiding Hypnotherapie je te gaan specialiseren?
Regressie spreekt me momenteel het meest aan, maar er zijn talloze deelgebieden en technieken waar ik me verder in wil verdiepen. Ericksoniaanse technieken, familieopstellingen, IEMT, traumaverwerking, andere therapievormen. Keus genoeg!
Zo ja, wat zijn dan je vervolgstappen?
Daar ben ik momenteel nog niet zo mee bezig. Eerst eens deze opleiding afmaken, maar intussen hou ik mijn ogen wel open voor alles wat me de moeite waard lijkt.