Waarom heb je voor de opleiding hypnotherapie gekozen?
Inge Korthout 1In eerste instantie voor mijn zelfontwikkeling omdat ik niet lekker in mijn vel zat. Ik stond al geruime tijd op de wachtlijst bij een psycholoog en doordat het zo lang duurde kwam ik in aanraking met een hypnotherapeut.  Hier wilde ik meer van weten en deze opleiding kwam op mijn pad. Nu ik in mijn tweede jaar zit, begint het toch wel echt te kriebelen. Ik doe het niet meer alleen om mijn eigen dingen op te ruimen, maar vind het geweldig om te merken dat ik ook anderen hiermee kan helpen. Ik word na elke module enthousiaster en wil steeds meer weten. Ik denk er nu over na, hoe ik deze opleiding kan laten integreren in mijn leven en mijn werk.

Wat vind je tot nu toe het leukst?
Nou, ik vind heel veel leuk. Als ik toch iets moet noemen zijn dat toch wel de lessen moderne hypnotherapie en regressie. Hier leer je voor mijn idee een hele fijne basis, waar je direct al veel mee kunt.

En wat minder?
De levensloop psychologie les vond ik echt heel saai en heb het idee, dat ik hier niet veel van geleerd heb. In vergelijking met de andere lessen, heb ik pas iets geleerd bij het maken van de eindopdracht omdat je je dan in moet lezen. De lessen zelf hebben wat mij betreft niet veel toegevoegd. Hier heb ik niet gezien, wat ik er in de praktijk mee kan doen.

Beantwoord het aan je verwachting?
Verwachtingen had ik niet echt. Het is wel zo, dat ik mezelf bij elke module weer tegenkom. Dit maakt de opleiding heel intensief en tegelijkertijd heel waardevol. Ook omdat er een hele hechte vertrouwensband is ontstaan met mijn mede studenten.

Wat zou je liever anders zien?
Ik zou graag meer demo's zien en observeren hoe hypnotherapeuten werken in de praktijk.

Wat vind je van de opbouw van de lessen?
De opbouw is prima per module

Zou je dit liever anders zien?
Nee hoor.

Zijn er ook moeilijke modules voor je?
Ja, zeker in het begin is alles moeilijk omdat ik niet bekend was met de terminologie. Ik heb dan ook geen enkele achtergrond op dit gebied. Ik merk nu ik wat verder ben, alles wel goed te volgen is. Het is dus niet noodzakelijk dat je een achtergrond hebt.
TA vind ik echt heel moeilijk. Weet nog niet precies waarom dat zo is. Het is veel informatie en je moet leren zien en herkennen. Vooral veel tegelijk. Daarbij kun je vooral niet om jezelf heen. Je moet tenslotte eerst jezelf goed kennen voordat je met anderen aan de slag kunt.

Wat zou dan helpen om deze je meer eigen te maken?
Dit kan ik nog niet zeggen, omdat ik nog lessen moet krijgen in dit vak. Hopelijk valt het dan wat beter in elkaar.

Wat mag er volgens jou wel uit het lesrooster?
Minder dagen levenslooppsychologie.
Ik twijfel of ik Jungiaanse therapie zinvol vind, omdat dit een complete studie op zich is. Het is mij nog niet duidelijk of 3 dagen van deze module iets toevoegen in de opleiding. Ik vraag me nog af, wat ik hiermee kan in de praktijk.

En wat moet er nog in volgens jou?
Hypnotherapeutisch delenwerk. Je komt dit bij verschillende modules tegen, ook loop ik hier in de praktijk tegen aan, maar weet niet zo goed wat ik hier mee aan moet. Dit zou wel echt een hele fijne toevoeging zijn in het begin van leerjaar 2, omdat dit volgens mij heel veel gebruikt kan worden in een sessie bij veel voorkomende klachten.

Hoe vind je het werken met de OLO?
Het was een hele struggle in het begin. Nu begint het me wel duidelijk te worden. Het zou helpend kunnen zijn om leerlingen in het begin van het jaar te erop te wijzen wat er van hen verwacht wordt en wat de mogelijkheden allemaal zijn. Ook een verplichte totale boekenlijst zou een toevoeging zijn, zodat je weet waar je aan toe bent i.v.m. de benodigde aanschaf.

En hoe gaat de communicatie met de docenten?
Over het algemeen gaat dat prima. De feedback mag wat mij betreft wel wat uitgebreider. Ik hoor namelijk graag wat er beter kan, en hoe dingen eventueel ook op een andere manier aangepakt kunnen worden. Ook is niet altijd duidelijk wanneer we de beoordeling van een opdracht terug mogen verwachten.

Wat zou je met deze opleiding willen gaan doen?
Ik denk nu dat ik kleinschalig cliënten wil gaan ontvangen en een nieuwe baan zoeken, waarbij ik meer met mensen kan werken met een andere blik. Ik ben erachter gekomen, dat ik in mijn werk ook graag iets wil doen waar ik gelukkig van word. Misschien binnen een bedrijf op een groep. Ik ben nog zoekende. Voor mijn gevoel, ben ik mijn leven wel compleet om aan het omturnen, door mezelf te ontdekken en erachter te komen wie ik ben en wat ik belangrijk vind in mijn leven. Het begin is gemaakt, kan ik wel zeggen.

Ben jij jezelf al tegengekomen in deze opleiding? Zo ja hoe?
Jazeker, zoals ik net al aangaf heeft het nu mijn leven al veranderd. Op zoek naar wat belangrijk is in mijn leven. Ook ontdek ik patronen in mezelf, waar ik niet blij van wordt. Nu ik me daar bewust van word, kan ik hier iets in veranderen. In de allereerste module NLP, heb ik een jaarplan voor mezelf moeten schrijven. Hierbij ontdekte ik, dat ik eigenlijk nooit deed wat ik zelf graag wilde. Hier heb ik daadwerkelijk meteen iets mee gedaan. Ik wilde altijd al reizen en mensen helpen. Zogezegd, zo gedaan. Ik ben gaan googelen, ontwikkelingswerk wereldwijd en vond een organisatie. In november heb ik dit jaarplan geschreven en in Januari zat ik in Tanzania.  Hier kan ik een boek over schrijven, maar dat was niet de vraag.

Wel cijfer zou je de opleiding geven?
7

En waarom dit cijfer? Wil je dit toelichten?
Een 7 een dikke voldoende omdat ik er heel veel uithaal voor mezelf. Geen hoger cijfer, omdat er altijd verbeterpunten zijn.

Hoe vind je de coördinator van de opleiding?
Jenny doet het geweldig. Ze regelt alles goed en denkt in oplossingen.

Wat zou je tegen het bestuur willen zeggen?
Ik heb denk ik alles al gezegd met voorgaande antwoorden.

Welk vak boeit jou het meest? En waarom?
Dat vind ik moeilijk te zeggen. Elke module is steeds weer interessant. Het is de diversiteit van de verschillende methodes die het juist interessant maken. Elke cliënt en elke hulpvraag is anders. Het is juist fijn dat je steeds meer mogelijkheden in je gereedschapskistje krijgt.

Vind je de opleiding in zijn geheel leuk?
Ja, ik vind de opleiding in zijn geheel leuk.

En wat vind je van 4 jaar leren?
Het is pittig, maar zou niet willen dat het na 2 jaar al afgelopen zou zijn.
Ik wil nog heel veel leren.

HypenZo is aangesloten bij: