Scholingen in modules - Thema

Verlieskunde

Verlieskunde

Duur: twee dagen

We krijgen allemaal te maken met rouw en verlies. Echt allemaal. Het hoort bij het leven.  Toch is het in Nederland nog steeds een taboe en vinden we het vaak lastig om erover te praten.
We leren niet hoe we om kunnen gaan met verlies.
Dat we het niet op hoeven lossen, niet eens op kunnen lossen.
Dat het iets is wat je met je meedraagt in de rest van je leven.
Dat het heel normaal is.

"Rouw is een normale reactie van normale, evenwichtige mensen", aldus Manu Keirse.

 

Wat is Verlieskunde?

Een ingrijpend verlies zet je leven op zijn kop
Het verliezen van iets of iemand die je dierbaar is, zet je leven op zijn kop. Je moet zoeken naar een nieuwe balans in je leven met daarbij ruimte voor zowel het verdriet en gemis, als voor het leven dat verder gaat. Vaak denken we bij rouw als eerste aan het verlies van een dierbare, maar rouw ontstaat veel breder. Denk bijvoorbeeld aan verlies van gezondheid of van werk. En zeker ook als er een relatie verloren gaat of dreigt te gaan. Dat kan zijn in geval van relatieproblemen, een scheiding of als het contact verbroken wordt met iemand die belangrijk voor je is.

Verlieskunde: hulp bij loslaten

  • Rouwen gaat niet over loslaten. Het gaat er juist om dat je een nieuwe verbinding aangaat. Je hoeft niet te vergeten of een plekje te geven. Je leert om jouw verlies met je mee te nemen in jouw leven, om er mee om te gaan.
  • Rouw en relaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, omdat ze enorm veel invloed op elkaar hebben. Je rouwt altijd in relatie tot anderen. Maar dat vraagt nogal wat van jou en van de ander.
  • Zakelijk is het belangrijk dat medewerkers zich gezien, gehoord en erkend voelen in hun verlies, in hun verdriet en rouw. Hiermee verklein je als werkgever de kans op uitval van de medewerker.

Verlieskunde als ondersteuning bij verlies van gezondheid, werk, relatie of een naderende dood.
Hoe kun je mensen in je omgeving helpen in hun rouwproces? En hoe doe je dat als hulpverlener? Hoe ver ben jij met jouw eigen rouwproces(sen)?

Naast de psycho-educatie gaan we in deze bijscholing ook praktisch aan de slag. Door met elkaar in gesprek te gaan en aan de hand van oefeningen krijg je zicht op je eigen rouwproces en ervaar je hoe jij rouw herkent.

Wil je meer informatie over de scholing verlieskunde? Neem dan met ons contact op via het contactformulier?

 

Startdatum 09-11-2024
Annuleren uiterlijk op 31-12-2099
Prijs per persoon € 310
Opleiding-ID 1010O4780
Scholings-ID 1010O4780_22042023
Lestijden 10:00 - 17:00
NBVH 12 punten
PSBK deels
KTNO accreditatie Ja
Aantal dagen 2
Dag 1 9 november 2024
Dag 2 10 november 2024
Beschrijving van de lesstof

Door beide dagen heen zit psycho-educatie verweven over onder andere rouw en verlies (welke vormen van verlies zijn er), de verschillende rouwmodellen en systeemtheorie.
Een ander belangrijk onderdeel is om stil te staan bij "Wat doet rouw met jou?" Als je werkt met mensen in rouw, is het belangrijk om te weten hoe je er zelf in staat. Is het onderwerp voor jou makkelijk bespreekbaar of vind je het lastig en ga je het liever uit de weg?
Verder gaan we zelf aan de slag met oefeningen die de student daarna ook direct in de praktijk kan toepassen met cliënten. Onder andere::
- hoe breng ik rouw in kaart; wat speelt er allemaal.
- welke niet-talige vormen kun je inzetten voor cliënten die het lastig vinden om erover te praten?
- systemisch werk
- werken met vloerankers

Locatie Locatie
Doelgroep
Doel en resultaat; leerdoelen per niveau

De opleidingsdagen 'Verlieskunde' zijn bedoeld voor mensen die in hun werk te maken hebben met cliënten en wat meer willen weten over rouw en verlies. Hoe kun je in de basis omgaan met rouw en verlies?
Het doel van deze training is in de eerste plaats om rouw en verlies te normaliseren. Om te beseffen dat we het allemaal meemaken in ons leven. Dat het geen taboe hoeft te zijn. Dat we onszelf en elkaar beter leren begrijpen.
De student leert begrijpen wat rouw is en leert hoe hij/zij rouw kan herkennen. En hoe hij/zij vanuit zijn/haar beroepsgroep hier wat in kan betekenen.

Klik op de naam of foto voor meer informatie over Francis van Venrooij.

 

HypenZo is aangesloten bij: